De boeklancering is een feit!

Oorloginherinnering, oorlogsverhalen met een gezicht. Een boek waarin mensen vertellen over hun ervaringen in de oorlog. In eigen woorden, vanuit eigen beleving en herinnering. Er valt immers nog zoveel te vertellen, terwijl de beschikbare tijd hiervoor met het verstrijken van de weken, maanden, jaren steeds verder afneemt.

Het idee voor dit boek is ontstaan bij fotografe Mireille Droste. Enkele jaren geleden overleed haar grootvader, Herman Spoolder. Vlak voor zijn dood begon hij steeds vaker over zijn oorlogservaringen te vertellen. Indrukwekkende verhalen waarvan Mireille zich gelijk realiseerde dat deze bewaard moesten blijven.
Nu, vier jaar na het overlijden, heeft zij samen met haar schoonzus Mai-Lin Droste het idee omgezet tot een concreet project.

Mireille en Mai-Lin:

“Met ons boek willen wij oorlogsverhalen op een zuivere en integere manier optekenen. Verhalen zoals ze in de herinnering van de geportretteerde mensen voortleven. Wij willen dat oorlogsverhalen een gezicht blijven houden, zodat je je als lezer van het boek blijft realiseren dat alles wat je over de oorlog leest, ziet en hoort over mensen gaat. Mensen zoals jij en ik, mensen met gedachten, gevoelens en mooie dromen over de toekomst.
Wij hopen dat de portretten je raken en verwondering brengen. Verwondering over hoe het ooit allemaal heeft kunnen gebeuren in een Nederland, Europa en voormalig Nederlands-Indië.
En dankbaarheid. Dankbaarheid voor elke dag die je in vrijheid leeft!”

Op deze site is de totstandkoming van het boek te volgen. Ook is er ruimte voor reacties, opmerkingen en tips.
Op dit moment zoeken wij ook nog personen die zich willen laten portretteren. Klik hier voor contact.

27 april,

Na alle media aandacht in de Telegraaf en de Tubantia en vele huis aan huis bladen staan we deze week ook in de Libelle met een heel mooi artikel! Wij zijn blij dat ook Libelle ons project een warm hart toe draagt.

libelle1

En vandaag zijn onze boeken ook te koop op de streek en boekenmarkt tussen 14.00u en 15.00u. Ook zullen wij de boeken ook signeren indien gewenst. http://www.boekenmarkthengelo.nl

Liefs, Mai-Lin en Mireille

13 april,

De boeklancering is een feit! De lancering was bij het mooie Tuindorp Hotel ‘T Lansink in Hengelo.
En het was in 1 woord overweldigend, bijna alle portrettanten waren aanwezig, familie, vrienden, de burgemeester, allemaal voertuigen van Keep them rolling (onze dank daarvoor!).
Na anderhalf jaar is het boek klaar, heel veel lieve en bijzonder gastvrije mensen ontmoet. Heel veel ervaringen opgedaan en nog meer gesterkt in ons doel dat dit nooit vergeten mag worden zodat we dankbaar kunnen zijn dat wij in vrijheid leven. Wij willen met dit boek laten zien dat er achter elk cijfer dat u hoort of leest over de Tweede Wereldoorlog in zowel Nederland als voormalig Nederlands-Indie en elke andere oorlog, wanneer en waar dan ook ter wereld, een persoonlijk verhaal schuil gaat. Dat het gaat om mensen. Mensen van vlees en bloed met eigen gevoelens, gedachtes en dromen….
In het huidige vrije Nederland hebben wij veel om dankbaar voor te zijn, want in vrijheid leven is een groot levensgroot goed dat elke dag gekoesterd moet worden.

Wilt u nog een kleine impressie zien via RTV Oost: (laatste item) RTV Oost Impressie Boeklancering

We hebben in lijn met ons boek ook een documentaire gemaakt met RTV oost deze is te bekijken via: Documentaire RTV Oost – Dát was Oorlog!
De documentaire wordt op 4 mei uitgezonden op RTV oost.

Liefs, Mai-Lin en Mireille

Hieronder een paar foto’s van de boeklancering, gemaakt door Jola Mulder:

10263505_693079317424280_1669401283_o10178703_693050014093877_92975673_o10177133_693049974093881_571240025_o10171431_693049987427213_1226240806_o

Actie boek 'oorlog in herinnering' arrow-right
Next post

arrow-left Lancering
Previous post

 • Ingeborg Kuys

  13 april 2014 at 18:28 | Beantwoorden

  Ik had de eer vanaf het begin van dit project op de zijlijn te mogen meekijken en over praktische zaken af en toe te mogen meedenken. De passie waarmee Mireille en Mai-Lin vanaf dag één aan de slag gingen, is terug te vinden in de uitvoering van dit prachtige boek. De teksten en foto’s raken mij sterk. Toen Mireille mij haar plan voor dit boek voorlegde, was ik ervan overtuigd dat dit project kans van slagen had. Nu weet ik dat alleen maar nog veel zekerder. Niet alleen omdat deze Beeldende Zussen meer dan geslaagd zijn in de realisatie van dit boek én de presentatie, maar eens te meer omdat zij dit zo hebben verdiend! Hard werken dient te worden beloond. Maar bovenal is dit boek een enorme aanwinst in de wereld van boeken en geeft het de oorlog een gezicht zoals we dat nog maar weinig hebben gezien. Een absolute aanrader dus: voor jong en oud. Opdat we nooit meer vergeten.
  Jullie mogen ‘onmeunig’ trots zijn op jezelf! XX

 • wilthuis

  13 april 2014 at 19:12 | Beantwoorden

  Wat is het boek geweldig geworden, zoveel hartverscheurende verhalen van mensen
  met een vreselijk oorlog verleden.
  Een hele bijzonder middag op een prachtige locatie, met een zo bijzonder boek door Mireille
  en Mai-lin tot een prachtig eindresultaat gebracht.

 • Renate Kienhuis

  13 april 2014 at 21:23 | Beantwoorden

  Intussen ben ik op pag. 92 van het boek en ik kan het maar moeilijk weg leggen. Soms moet het wel want ik ben onder de indruk van vreselijke anekdotes uit het boek. Dan zie ik het gezicht erbij van de persoon die dit verhaal heeft verteld en kan ik alleen maar denken: tjee zeg wat heeft die man of vrouw een hoop ellende gezien en wat bijzonder dat hij of zij zich tot nu toe toch staande weet te houden met al die vreselijke herinneringen.

  Vanaf de dag dat Mireille me haar ingeving vertelde om een fotoboek te maken over personen die de oorlog nog na kunnen vertellen, heb ik het enthousiasme en de gedrevenheid gezien van Mireille en later ook bij Mai-lin. Overweldigend en bijzonder vond ik het dat er zoveel mensen gehoor gaven aan de oproep van Mireille en Mai-lin in de krant omdat ze op zoek waren naar mensen die hun verhaal wilden vertellen. Tot dat moment was de tweede wereldoorlog voor mij meer een feitenverhaal op school geleerd en leefde het bij mij helemaal niet. Des te bijzonder was het te horen dat Mireille en Mai-lin platgebeld werden door mensen die wel graag iets wilden vertellen. Een bewijs dat we nu leven in een andere, meer opener tijd, dat er ook meer over gevoelens gesproken mag worden dan vroeger.
  Door het lezen van de verhalen in het boek beklijft het verhaal meer dan ooit dan al die jaartallen, dodentallen en andere feiten die ik geleerd had. Dit boek laat de oorlog zien door de ogen van gewone mensen, burgers, die in een foute film terecht zijn gekomen en wel moesten roeien met de riemen die ze hadden. Als ik de geschiedenis op deze manier op school had geleerd, had ik waarschijnlijk betere cijfers gehad 😉

  De boeklancering was prachtig om bij te mogen zijn: een kroon op het werk wat volgens mij geen werk meer genoemd mag worden maar wat een eer heeft mogen zijn voor Mireille en Mai-lin om dit boek tot stand te laten komen. Dames: een groot compliment voor dit prachtige resultaat en…op naar een volgend mooi project!

 • Jos Wissink

  13 april 2014 at 21:54 | Beantwoorden

  Als foto’s gemaakt worden uit passie en overtuiging dan lees je dat terug uit de foto’s. De eerste keer dat ik het boek in handen kreeg kon ik dan ook niet anders dan het pagina voor pagina door te bladeren en te genieten van de fantastische foto’s die alleen al een heel verhaal vertellen. In combinatie met de scherpe teksten komen deze foto’s keihard en soms confronterend aan. Voeg daar de fantastische documentaire “Dát was oorlog!” Aan toe van RTV Oost, dan weet je dat achter ieder persoon een verhaal zit. Ieder verhaal is uniek en ja, als je één keer begonnen bent met lezen is het lastig het boek weer weg te leggen.

  Maar dat is het mooie met werk dat uit bezieling en passie ontstaat; daar kun je niet omheen. Hier gaat het niet om optekenen van feiten uit de oorlog, maar om de verhalen achter de personen. De oorlog wordt niet slechts één gezicht gegeven, maar vele gezichten. Ik vergelijk het zelfs met iets als het dagboek van Anne Frank; waarom is dit zo belangrijk? Niet omdat Anne Frank een grote rol heeft gespeeld in het verloop van de oorlog. Nee, het is zo belangrijk omdat we ons kunnen identificeren met een bang meisje dat ondergedoken moet zitten. Het dagboek geeft ons daarbij een kijkje in de bizarre wereld achter de feiten van de oorlog. En dat is nou precies wat die boek ook met je doet.

  En zo werkt alles bij Mireille. Kijk nou eens naar haar andere passies, kinderfotografie Een Pure Foto en Mireille Droste Photography waar ze op een verrassend pure manier kinderen met een beperking op de gevoelige plaat weet vast te leggen. Dan snap je ook haar drive, en niet voor niets zegt ze zelf daarover het volgende:

  Het moment dat ik besloot mijn hart te volgen en van de gebaande paden af te stappen, is het moment dat Mireille Droste Photography is ontstaan.

  Lieve Mireille en Mai-Lin, wat hebben jullie een fantastisch meesterwerkje afgeleverd. Daar mogen jullie trots op zijn. Wij en velen om ons heen zijn dat zeker!!!

  Veel liefs van Jos & Wendy Wissink

 • Brigit Legtenberg

  13 april 2014 at 22:45 | Beantwoorden

  Lieve Mireille en Mai-Lin,

  Wat was het mooi vrijdagmiddag, sfeervolle locatie, buiten die mooie legerauto’s, de zon die onverwachts begon te schijnen. Ik zat naast Ingeborg Kuys en aan de andere kant naast dhr. en mevr. Jonge Poerik. Voor ons Elsbeth de neerlandica en daar zat ik dan een beetje tussenin. Erg leuk om met al die verschillende mensen te praten. Ik heb super genoten en vond het prachtig om te zien hoe goed jullie het deden maar ook hoe lief alle mensen voor elkaar waren. Er heerste een soort verbondenheid. Mooi. Het boek is echt prachtig geworden. Ik ben begonnen met lezen en wil steeds verder maar heb ook een dochter die dat wil dus dat is soms vechten wie het snelste is…. Bij deze nogmaals bedankt voor de uitnodiging. Ik vond het een hele eer. Liefs Brigit.

 • jose

  14 april 2014 at 20:32 | Beantwoorden

  Dikke kus en enorm bedankt jullie beiden voor het prachtige monument dat je ons allen gegeven hebt met dit zeer kostbare boek en prachtige documentaire. Goud waard! 
  Helaas heeft mijn vader en jouw/jullie opa dit alles niet meer mogen meemaken maar ik weet zeker dat hij gigantisch trots op jou is! Met dezelfde daadkracht en integriteit die hem kenmerkte en de passie gelijk aan zijn vrouw, mijn/onze moeder en jouw/jullie oma heb jij samen met Mai-Lin dit overgeteljjke resultaat kunnen bereiken. Vanuit het diepst van mijn hart: BEDANKT! XX

 • Ria

  30 april 2014 at 21:14 | Beantwoorden

  Ik ben heel benieuwd!! Heb het net besteld na aanleiding van de reportage in de Libelle.

  • Mireille Droste

   1 mei 2014 at 08:45 | Beantwoorden

   Dankjewel Ria, het gaat vandaag op de post! Hartelijke Groet, Mai-Lin en Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.